40% ръст на продажбата на маски се отчита през последните десетина

...
40% ръст на продажбата на маски се отчита през последните десетина
Коментари Харесай

40% ръст в продажбата на маски отчитат аптеките за последните 10 дни у нас

40% растеж на продажбата на маски се отчита през последните десетина дни у нас по отношение на месец септември. Това сподели в ефира на радио " Фокус "  председателят на Асоциацията на притежатели на аптеки Николай Костов. Той изясни, че към защитните средства има засилен интерес, защото от през днешния ден използването на маски и защитни средства става наложително и на открити публични места.

" Покачване на цените не се регистрира на този стадий. Цената на хирургическите маски, които са и най-масово търсени, е към 70-80 стотинки, по-скъпи са текстилните маски и тези, които обезпечават по-висока отбрана. Текстилните маски от нормално парче плат защищават в минимална степен. Най-добре е да се употребяват трислойни хирургически маски, които са сертифицирани за тази цел, те са медицински произведения, или KN95, които обезпечават най-висока отбрана. Най-масово се купуват хирургическите маск ", сподели още Николай Костов.

Според него не се чака рецесия или далавера в обезпечаването на защитни средства. " Въпреки увеличеното търсене, недостиг на маски няма. Достатъчно на този стадий са и количествата дезинфектанти. Системата се приготви, има доста производители и вносители на дезинфектанти. Не мисля, че ще има проблем, само че в случай че има прекомерно доста търсене и в останалите страни, е допустимо по-нататък и това да се случи, само че все още няма никакъв проблем ", означи Николай Костов. 

Във всички страни има увеличено търсене на грипни ваксини, съобщи ръководителят на Асоциацията на притежатели на аптеки. 

" Всяка година страната ни получава противогрипни ваксини от два производителя еднократно. Ваксинират се сред 2 и 3% от хората, само че в този момент поради обстановката явно искащите да се имунизират са в пъти повече от естественото. И имунизациите, които са изчислени на база потреблението от предходната година, няма по какъв начин да стигнат. Има малко повече ваксини тази година, към 10 хиляди за свободния пазар и 180 хиляди, които са през джипитата, те също са доста увеличени, само че повече ваксини няма да има ", означи той. 

" Противогрипната ваксина съдържа 4 варианта, утвърдени от СЗО. Ако вие се разболеете от подобен вариант, т.е. имате контакт с подобен вариант, по-скоро тя ще ви защищити в някаква степен, в към 50% от случаите ", акцентира той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР